HTML

Vámpír Hírlap

Ez Vámpír napi frissítésű, érdekes blogja. Lesz benne foci, aztán foci, politika, foci, kutya, foci, kultúra, autó, foci és számos egyéb érdekes téma. Néha személyes is, dehát az csak nekem érdekes... Várom az olvasókat! "Adj vért - Ebédet adsz!"

Friss topikok

  • Vámpír\\\'08: Gratulálok, szeretett Vámpírom! :) (2010.02.15. 19:10) Szuperrekord!
  • Vámpír\\\'08: A morális válság valóban jó kifejezés. Sok minden együtt hozta ezt össze. Pl. mondták, hogy a Frad... (2009.11.07. 21:19) Néhány szó a Fradi-botrányról

Linkblog

Mégis bunda a bunda?

2009.11.28. 12:41 Vámpír\\\'08

Muszáj már valamit reagálni erre a futballbotrányra. A magam részéről ugyan gyűlölöm a bulvársajtót, és nem szeretek addig véleményt nyilvánítani valamiről, amíg csak sejtések, találgatások, célozgatások vannak konkrétumok helyett.

A futball egy különös szakma, még a sporton belül is. Egy átlagember a munkájáért bért kap. Így van ezzel a futballista is. Az átlagember kaphat jutalmat, prémiumot, jutalékot, egyebeket ha jól és sokat, meg főleg eredményesen dolgozik. Így van ezzel a futballista is. Csakhogy évtizedek óta létezik a bunda, s némiképp érthető: mondjuk húszezer a prémium ha nyerünk, de azért meg kell izzadni. Viszont ha valaki felajánlja az a húszast a vereségért, ahhoz azért könnyebb hozzájutni. Bár nekem mondaná a konkurrens cég, hogy fizeti ő a béremet, ha cserében nem csinálok semmit egész nap a munkahelyemen... :)

A nagy különbség, hogy a futballra lehet fogadni. Ráadásul a futballban nehéz a meglepetés. Képzeljük el Usain Boltot, ahogy megbotlik és egy pillanatra meginog az egyensúlya a százméteres síkfutás döntőjében. Máris megelőzték. Képzeljük el a világbajnok tornászt ahogy elront egy bonyolult ugrást - előfordul. A világhírű úszó elrontja a benyúlást, máris csak harmadik a biztos arany helyett. De akár Erdei Zsolt is benézhet egy véletlen pofont egy ismeretlen senkitől, sőt még Overdose is megbotolhat egy versenyen.

A futballmeccs azonban nem nüanszokból, nem másodpercekből áll - kilencven perc, másfél óra egy mérkőzés. Ez nagyon hosszú idő. Ennyi idő már túl sok a csodára, általában, az esetek 99,9 százalékában a helyükre kerülnek a dolgok, és egyszerűen győz a jobbik csapat.

Az ember, amikor gyerekkorában úgy dönt hogy sportoló akar lenni, a siker, a dicsőség miatt álmodozik erről. A pénzről, egzisztenciáról majd csak sokkal később. Aztán eljut az NB I-ig, kifut a pályára, és...

És mint a Budapest Honvéd játékosa, eljut a sikerig. A Honvéd tavaly borzasztóan szerepelt a bajnokságban, de a kupában elmasírozott a döntőig, ott pedig a jóval erősebb, esélyesebb Győri ETO fölé kerekedve elhódított a trófeát. Emlékezzünk csak, mekkora pofonként élték meg ezt a győriek, olyan sztárokat zavartak el dühükben a klubtól, mint Stark vagy Böőr. A Honvéd tehát nagy bravúrt hajtott végre, aztán indulhatott a nemzetközi kupában.

Ahol azonban már olyan szintű csapat állta útját mint a Fenerbahce. Sokszoros költségvetés, világsztárok a keretben. A mérkőzések előtt persze az ember reménykedik, de hát pontosan tudhattuk, mennyi esélye van a Honvédnak Isztambulban. A magyar csapatok számára amúgy is csak nyűg a nemzetközi kupaszereplés: általában leszerepelnek már a selejtező első-második körében, verte ki már csapatainkat ciprusi, máltai, sőt liechtensteini ellenfél is. Akkor meg mi a jó ebben? Lemondhatunk a teljes nyári szabadságunkról, borzalmas helyekre röpködhetünk, focizhatunk július elején a dögletes hőségben - és a végén nemhogy nem kerestünk egy fillért sem, hanem rajtunk röhög az egész ország. Remek perspektíva.

Őszintén szólva nem tudom, hogyan lehet motiválni egy futballcsapatot, amikor egy nála sokkal-sokkal erősebb ellen, a siker minden reménye nélkül lép pályára. Verebes mágus annak idején megpróbálta, amikor nekiugrasztotta a válogatottat a bivalyerős hollandoknak. Kaptunk is egy hetest. Ha meg beállunk védekezni, és kihúzzuk 1-0-ra, mint mondjuk idén ősszel a portugálok ellen, akkor meg az a baj. Hát nem egyszerűbb a negyedik helyen végezni a bajnokságban? Akkor is mondhatjuk hogy úgy-ahogy jól sikerült az idény, és mehetünk nyaralni hetekre.

Őszintén szólva nem hiszem hogy a konkrét meccs bunda lett volna. A Fener van olyan jó csapat, hogy bármikor meghintse a Honvédot egy ötössel, mint ahogy a szerbektől sem először kaptunk brutális erejű pofont, erről Csank János tudna mesélni. Márpedig hogy az 1997-es pótselejtezőt nem adták el a játékosok, az fix. Itthon pedig? Az Újpest kikapott hazai a pályán az előző három meccsét elveszítő Pápától. Itthon viszont tényleg minden megtörténhet, nincs akkora minőségi különbség a csapatok között, mint nemzetközi szinten.

Két dologban reménykedem őszintén: leginkább abban, hogy a vizsgálat végére kiderül, a magyar bajnokság tiszta, magyar játékosok nem érintettek az ügyben. Ha viszont mégis, akkor a szokásos kenegetés és tologatás helyett alapos, mindenre kiterjedő részletességgel kell kivágni a rákos daganatokat, a nálunk szokásos mellébeszélés és maszatolás helyett.

 

Szólj hozzá!

Címkék: foci

A bejegyzés trackback címe:

https://vampirhirlap.blog.hu/api/trackback/id/tr351558420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása